Actueel

Feestelijke opening Schatkamer Domplein

Bezoekers konden al sinds 1 juli in de middeleeuwse kelders onder het Utrechts Centrum voor de Kunsten (UCK) de tweeduizend jaar verborgen geschiedenis van het Domplein beleven.

Door samen met twee ‘junior-archeologen’ een nieuwe ondergrondse speurtocht te starten, werd Schatkamer Domplein op 2 september door de gedeputeerde en de monumentenwethouder ook officieel geopend.

Graafwerkzaamheden
Het nieuwe ondergrondse speurwerk brengt mogelijk onontdekte delen van het rijke verleden van het Domplein aan het licht. In een jaar tijd wordt stapsgewijs een verbinding gemaakt met een nu nog niet voor het publiek toegankelijke ‘Romeinse’ kelder. Geïnteresseerde bezoekers kunnen zich later dit jaar inschrijven om mee te helpen bij de graafwerkzaamheden. De Utrechtse gedeputeerde Anneke Raven pleitte tijdens de opening voor plaatsing van de Romeinse Limes op de werelderfgoedlijst van UNESCO in 2018. Deze voormalige noordgrens van het Romeinse rijk loopt van de Duitse grens tot Katwijk door ons land. In de gemeente Utrecht is de Romeinse Limes, die onder meer de wijken Kanaleneiland en Leidsche Rijn doorkruist, in kaart gebracht. Het Engelse en Duitse deel van de Limes staan al op de werelderfgoedlijst.

Bijdrage
De mededeling van Rabobank Utrecht om als een van de founders opnieuw 250.000 euro bij te dragen aan de plannen van Stichting Domplein 2013, verhoogde de feestvreugde rondom de opening. Het sponsorcontract loopt tot 2013. De stichting zal de bijdrage van de Rabobank gebruiken voor het verder toegankelijk maken van de ondergrondse geschiedenis van het Domplein. Rabobank Utrecht is al sinds 2005 sponsor van het initiatief. Samen met de andere founders (provincie Utrecht, gemeente Utrecht, SHV en Mitros) wil de bank deze toonaangevende plek in de stad toegankelijk en zichtbaar maken voor iedereen. De lokale betrokkenheid van de bank komt bij dit project goed tot z’n recht.

Voor meer informatie over kaartverkoop en aanvangstijden rondleidingen: www.domtoren.nl.

OVER INITIATIEF DOMPLEIN

INITIATIEF DOMPLEIN maakt de rijke, verborgen geschiedenis van 2000 jaar Domplein aanraakbaar en beleefbaar