Actueel

Kunst en cultuur veroveren binnenstad

Tijdens de Open Monumentendag op zaterdag 12 september, en het Utrecht Uitfeest een dag later, is het Domplein het epicentrum van een explosie van kunst, cultuur en historie.

Open Monumentendag
Opnieuw is het Domplein het hart van de Open Monumentendag. Bezoekers kunnen er niet alleen terecht voor een gezellig terras, maar ook voor de centrale informatietent. Vanuit deze tent geeft Initiatief Domplein rondleidingen op, rond én onder het historische plein. De wandelingen vinden plaats op elk heel uur tussen 12.00 en 17.00 uur. In Domplein 24, het voormalige Instituut van de Universiteit Utrecht, vertelt stadsarcheoloog Herre Wynia alles over de archeologische vondsten. De Open Monumentendag staat in het teken van ‘Studeren op de Kaart, Universiteiten van Utrecht’. Naast andere monumenten in de stad openen bijna veertig universiteitsgebouwen hun deuren voor bezoekers.

Uitfeest
Op de Open Monumentendag volgt onmiddellijk het wervelende Utrecht Uitfeest, dat de hele binnenstad tot een cultureel podium omtovert en het culturele seizoen voor geopend verklaart. Ook tijdens deze autovrije zondag geeft Initatief Domplein rondleidingen vanuit de informatietent. Het Uitfeest opent op zaterdag in Leidsche Rijn met 25 kunstwerken als decor en inspiratiebron voor tientallen acts en optredens. Een dag later begint het Uitfeest in de binnenstad met voor de allerlaatste keer het Oudegracht Opera Concert. De rest van de dag zullen muziek, theater, workshops en dans elk plekje van de binnenstad in beslag nemen. Met als afsluiter de traditionele ‘Drijf in’ bij de Weerdsluis.

OVER INITIATIEF DOMPLEIN

INITIATIEF DOMPLEIN maakt de rijke, verborgen geschiedenis van 2000 jaar Domplein aanraakbaar en beleefbaar