Projecten

Werk aan nieuwe markeringen begonnen

In de werkplaats van het Nationaal Museum van Speelklok tot Pierement wordt de innovatieve castellummarkering aangelegd.

De spade is de grond in gegaan: vanaf 14 april wordt in de werkplaats van het Nationaal Museum van Speelklok tot Pierement de innovatieve castellummarkering aangelegd. Deze metalen markering met licht en nevel laat zien waar de fundamenten van de Romeinse muur nog altijd liggen.

In de Servetstraat en de Korte Janstraat liggen deze markeringen al in de straat. Omdat de markering in de restauratieruimte van het museum bínnenshuis komt te liggen, heeft deze een speciale techniek met zo min mogelijk vocht in de nevel. De volgende buitenmarkering verschijnt dit jaar in de Korte Nieuwstraat. Op 6 mei begint daarvan de aanleg. Het laatste – en veruit langste – deel van de totale markering zal komen te liggen in Achter de Dom.

De markeringen laten overdag op ieder heel uur een bijzonder effect van licht en nevel zien. Vanaf zonsondergang tot een uur daarna verschijnt dit effect ieder kwartier.

Castellum
Het Romeinse castellum was onderdeel de grens van het Romeinse Rijk. In 69 na Chr. verwoestte een brand het fort. Daarna werd het nog enkele keren herbouwd, eerst in hout, de laatste keer in steen. Na het vertrek van de Romeinen werden de resten van het fort gebruikt als basis voor nieuwe bouwwerken. Het onderste deel van de muur bleef bewaard en ligt nu onder de keien van het Domplein.

OVER INITIATIEF DOMPLEIN

INITIATIEF DOMPLEIN maakt de rijke, verborgen geschiedenis van 2000 jaar Domplein aanraakbaar en beleefbaar