Projecten

Bomen van domplein naar Maximapark

Bomen van domplein naar Maximapark

Om plaats te maken voor de tweede Schatkamer zijn zes bomen verhuisd van het Domplein naar het Maximapark. De spectaculaire verhuisoperatie met een speciaal transport dwars door de stad gebeurde in de nachten van 2 en 3 april. De verplaatsing was een idee van de Stichting Vrienden van het Maximapark.

De bomen die sinds 1975 op het Domplein hebben gestaan, konden zo behouden blijven. Het ging om zes platanen die langs Het Lint bij de entree van de Haarrijnse Plas een plek hebben gekregen op een archeologische terp. De bomen zijn in een kruisvorm geplaatst waarmee de relatie met het Domplein wordt gesymboliseerd.

Copijn Boomspecialisten voerde de hele operatie uit. In creatieve samenwerking met de Stichting Vrienden van het Maximapark, medewerkers van Stadswerken en financieel mogelijk gemaakt door vele sponsoren. In die zin herhaalde de geschiedenis zich omdat landschapsarchitect Hendrik Copijn aan het einde van de 19 eeuw volwassen bomen verhuisde van de Utrechtse Heuvelrug naar kasteel De Haar van baron Etienne van Zuylen van Nijevelt. De baron wilde bij zijn net door Pierre Cuypers gerestaureerde kasteel geen jonge boompjes en liet circa 7000 bomen van 15 tot 25 jaar oud in zijn nieuwe tuin plaatsen. Het transport van de bomen met behulp van ‘mallejannen’ door de stad Utrecht trok destijds veel bekijks.

Initiatief Domplein heeft een plan gemaakt dat voorziet in het terugplaatsen van nieuwe bomen op en rond het Domplein. Komend jaar wordt het plan in samenwerking met betrokkenen op en rond het plein verder uitgewerkt.

Bekijk hier een filmpje over de verhuizing

OVER INITIATIEF DOMPLEIN

INITIATIEF DOMPLEIN maakt de rijke, verborgen geschiedenis van 2000 jaar Domplein aanraakbaar en beleefbaar