Projecten

Floris de Gelder opent markering Korte Nieuwstraat

‘Fantastisch dat een particulier initiatief bijna de hele stad meekrijgt. Als wethouder én als binnenstadbewoner ben ik trots op dit prachtige resultaat.’

Met deze woorden nam wethouder Floris de Gelder (o.a. cultuur) op 23 juni de markering van het Romeinse castellum in gebruik op de grens van het Domplein en de Korte Nieuwstraat. Deze markering is de derde in het straatbeeld zichtbare markering, na die in de Servetstraat en de Domstraat. Met een lengte van dertig meter is deze ook de langste tot nu toe. De markeringen in de Servetstraat en de Domstraat zijn respectievelijk zes en veertien meter.

Fraaie combinatie
Net als bij die markeringen tonen ook in de Korte Nieuwstraat stalen platen de contouren van de oude castellummuren. Symbolen en tekeningen vertellen veel over de geschiedenis van de muur en van de grens (de limus) van het oude Romeinse Rijk. Nevel en verschillende kleuren licht versterken dagelijks op vaste tijden de beleving van de aanwezigheid van de ondergrondse muurresten. De aanwezigen (onder wie veel bewoners van het Domplein en directe omgeving) zagen dinsdag met eigen ogen hoe de historische bebouwing en de bomen een fraaie combinatie vormen met het licht en de nevel. Het kunstwerk is ontworpen door OKRA Landschapsarchitecten en aangelegd door Rots Maatwerk.  

Bezoekerscentrum
De volgende, vierde markering wordt aanzienlijk langer dan alle andere. Deze komt te liggen in Achter de Dom en zal 130 meter tellen. Maar eerst wordt de belangrijke stap genomen om een bezoekerscentrum in te richten, dat eind van het jaar onder het UCK-gebouw aan het Domplein wordt geopend.

Foto: Ben ter Mull

OVER INITIATIEF DOMPLEIN

INITIATIEF DOMPLEIN maakt de rijke, verborgen geschiedenis van 2000 jaar Domplein aanraakbaar en beleefbaar