Projecten

Ondergronds publiekcentrum krijgt vorm

Begin volgend jaar kunnen de eerste bezoekers afdalen in het eerste ondergrondse publiekscentrum van het Domplein.

Archeologen doen tijdens de bouw en ontwikkeling van het publiekcentrum steeds nieuwe historische ontdekkingen. Zo vonden ze delen van zeer oude kelders en ontdekten ze zeventien meter Romeinse muur van bijna twintig eeuwen oud.

Storm
Het publiekscentrum beslaat drie ondergrondse ruimtes. In de eerste kelder ondergaan bezoekers een multimediale presentatie over het roerige verleden van het Domplein. Over de muren en gewelven schieten geprojecteerde beelden, uit alle hoeken klinkt geluid. Tweeduizend jaar geschiedenis passeert de revue. Van het prille begin als Romeins castellum, via de middeleeuwse kerken en de storm van 1674 tot het huidige plein.

Spanning
In de tweede kelder kunnen bezoekers grasduinen in heden en verleden van het Domplein, aan de hand van maquettes, vondsten, schetsen, animaties en filmpjes. Ook maakt Initiatief Domplein er haar ideeën en plannen inzichtelijk. De laatste en kleinste kelder, tot slot, is de werkplek van archeologen die zorgvuldig doorwerken om de eeuwenoude resten van het Domplein bloot te leggen. Door een gat in de wand is een stuk Romeinse muur zichtbaar. Zo beleven de bezoekers iets van de spanning die bij dit werk hoort. Ook maakt deze kelder duidelijk dat er nog van alles te ontdekken valt onder het Domplein.

OVER INITIATIEF DOMPLEIN

INITIATIEF DOMPLEIN maakt de rijke, verborgen geschiedenis van 2000 jaar Domplein aanraakbaar en beleefbaar