4 leuke bamboefeitjes

Panda’s zijn er dol op en eten er dagelijks vele tientallen kilo’s van: bamboe! En ook voor andere doeleinden wordt bamboe steeds vaker gebruikt. Maar hoe zit het eigenlijk met jouw bamboekennis? Wist je bijvoorbeeld dat bamboe een grassoort en supersterk is? In deze blog ontdek je de leukste feitjes over bamboe!

Bamboe wordt steeds populairder als kledingstof

Oké, we kennen bamboe dus als het favoriete maaltje van de panda. Maar tegelijkertijd gebruiken we bamboe voor allerlei praktische toepassingen. Denk bijvoorbeeld maar eens aan een bamboeschutting, maar ook kleding wordt steeds vaker van bamboegemaakt. Bamboesokken, bamboe-ondergoed, T-shirts van bamboe: het is allemaal mogelijk. De stof die van bamboe gemaakt wordt ventileert vele malen beter dan andere stoffen en is bovendien van nature antibacterieel, wat bamboekleding erg populair maakt.

Niet alleen panda’s eten bamboe!

Je zou het misschien niet verwachten, maar niet alleen de panda is dol op de bamboeplant. Er zijn meer dieren die met veel genoegen een lekkere bamboestengel verorberen. Hoewel, een stengel… Giraffes zijn ook dol op bamboe, maar dan specifiek op het blad van de bamboeplant. Met hun lange nek kunnen ze bladeren op grote hoogte eten, wat de giraffe zo’n beetje het monopolie geeft op het eten van deze lekkernij.

Daarnaast gebruiken dieren bamboe niet alleen als etenswaar. Vogels zijn namelijk ook gek op bamboe, maar dan om hun nesten in te bouwen. de sterke en hoge bamboestengels beschermen hun kroost namelijk uitstekend tegen grote roofvogels en andere beesten die het op hun nest gemunt hebben.

Bamboe is oersterk

Het is haast niet voor te stellen, aangezien bamboe officieel ‘slechts’ een soort gras is, maar het is een ontzettend sterk materiaal. In plaats van stalen constructies worden in sommige Aziatische landen in de bouw bijvoorbeeld zelfs steigers van bamboe gebruikt. Kun je het je voorstellen?

Niets groeit zo snel als bamboe

Een andere reden waarom bamboe zo populair is, is het feit dat het in sneltreinvaart groeit. Per dag kan er wel een hele meter bij komen! En omdat de bamboeplant niet van ophouden weet, groeit deze niet zelden door tot meerdere tientallen meters. Het record staat op naam van een Chinese bamboeplant die het tot een hoogte van liefst 48 meter wist te schoppen!

Reacties zijn gesloten.