Dit is hoe we vroeger met afval omgingen

Je afval scheiden is heel normaal en gebruikelijk tegenwoordig. kliko kopen bij kliko.nl, afval dumpen, gemeente haalt het op. Hups! Niks bijzonders, toch? Vandaag de dag staan we er niet meer bij stil, maar het feit dat we afval centraal laten ophalen en nu ook scheiden is een grote en belangrijke stap geweest voor de samenleving, en vaak nemen we het maar voor lief. Daarom gaan we het vandaag hebben over de geschiedenis van afval en hoe we er als mensen mee om gingen.

Hoe het vroeger was

Waar mensen zijn, daar is afval. Afval is er altijd al geweest! Vroeger waren er minder mensen dan nu en woonden ze ook minder dicht op elkaar. Dit betekent dat mensen toentertijd minder afval hadden en niet te veel afval op een plek hadden. Zonder een gecentraliseerd afvalverwerkingssysteem leven ging vroeger daarom ook nog wel. Sommige plekken hadden een maandelijks ritueel waarbij iedereen bij elkaar kwam om hun afval te verbranden. Natuurlijk ook niet de beste oplossing, maar het had toentertijd nog niet zo’n groot effect als nu.

Waar het mis ging

Zodra de bevolking begon te groeien en we de periode van de industrialisatie in rolden, begon afval een probleem te worden. Meer mensen betekent meer afval, en op een gegeven moment wordt het afval dan ook te veel. Stank en ziektes verspreidden zich als een lopend vuurtje. Uitbraken van de plaag en cholera vergrootten de behoefte aan goede afvalverwerkingssystemen. Wetten werden doorgevoerd, systemen werden bedacht in ingevoerd en langzamerhand ging de gezondheid van de samenlevingen weer omhoog!

Hoe we er nu voor staan

Vandaag de dag is het heel normaal dat ons afval regelmatig wordt opgehaald. Daar moeten we dankbaar voor zijn. Maar elk tijdperk komt met zijn eigen problemen. In de moderne tijd gebruiken we ontzettend veel plastic voor alles wat je ook maar kunt bedenken. Het probleem met plastic is dat het niet biologisch afbreekbaar is. Oftewel, het blijft ontzettend lang in de natuur zitten wanneer het niet goed wordt opgeruimd. Wij als mensen hebben er dus niet alleen last van, dieren zijn ook slachtoffer van onze nalatigheid! Dit is waarom het tegenwoordig zo belangrijk is om afval te scheiden.

Afval heeft een lange en interessante geschiedenis. We zullen er altijd mee te maken blijven hebben. Het beste wat we kunnen doen is manieren verzinnen hoe we er het beste mee om kunnen gaan. Hier zijn we als mensheid altijd al mee bezig geweest en dat zal ook zo blijven. Iedereen kan meehelpen echter. Scheid je afval en ruim je rommel op wanneer je buitenshuis bent! Wijs anderen erop en wees zuinig op je spullen.

Reacties zijn gesloten.