Do’s en don’ts van afval scheiden

Jaarlijks zorgen we gemiddeld gezien voor ruim 500 kilo afval per persoon. Iedere dag openen we bovendien zo’n 7 producten die verwikkeld zijn in verpakkingen. Een deel hiervan kunnen we gelukkig hergebruiken waardoor we nieuwe grondstoffen links kunnen laten liggen. Echter moeten we ons afval dan wel op de juiste manier scheiden. Daarnaast kunnen we gebruik gaan maken van duurzame verpakkingen.

Welk afval kun je scheiden?

De belangrijkste materialen die we kunnen scheiden en hergebruiken zijn papier, glas, plastic en groente-, fruit- en tuinafval. Momenteel gaat zo’n 73% van al het papier en karton in de papierbak. Wat veel mensen niet weten: nietjes, paperclips, plakband en vensterenveloppen mogen ook in de papierbak. Vervolgens worden hier de belangrijke grondstoffen weer uitgefilterd om nieuw papier en karton te produceren. Op deze manier kunnen we een boel bomen besparen! Ook het grootste gedeelte (79%) van het glas wordt gescheiden weggegooid. Hierbij moet je er wel op letten dat vuurvast glas, kristal en keramiek niet in de glasbak horen. Deze bestaan namelijk uit een andere samenstelling. Het overige glas mag wel in de glasbak. Dit valt namelijk oneindig te recyclen. Ongeveer de helft van het gft-afval wordt gescheiden ingezameld. Hier wordt compost of gas van gemaakt. Ook etensresten en koffie mogen bij het gft. Leuk weetje: gft kan je ook prima zelf composteren en vervolgens als bemesting gebruiken voor je eigen tuin! Tenslotte wordt zo’n 40% van alle plastic verpakkingen gescheiden weggegooid. Dit kunnen we vervolgens gebruiken om nieuwe flessen en speelgoed van te maken.

Het belang

Het produceren van verpakkingen kost grondstoffen en energie. Bovendien kunnen er schadelijke stoffen vrijkomen die het milieu aantasten. Om dit zoveel mogelijk te beperken, is het van belang onze verpakkingen gescheiden te verzamelen. Op deze manier kunnen ze gebruikt worden voor nieuwe verpakkingen of andere producten. Om dit te kunnen realiseren moeten ze wel op de juiste manier gescheiden worden. Let hier dus goed op. Veel mensen weten namelijk niet altijd waar iets in moet. Check dus goed welk afval in welke bak of zak moet. Dit kan je altijd opvragen bij je gemeente. Wanneer het niet goed gebeurt, kan er namelijk ook niet gerecycled worden!

Reacties zijn gesloten.