27 november 2021

Het verschil tussen formeel en informeel leren

2 min read

Leren doe je je hele leven lang. Vanaf je geboorte totdat je oud bent. Leren is leuk en uitdagend en het geeft je een voldaan gevoel. Daarom zeggen ze ook wel eens, ”stop nooit met leren”. Maar door je hele leven heen leer je op veel verschillende momenten, plekken en manieren. Zo bestaat er informele en formele scholing, oftewel formeel en en informeel leren. In deze blog leggen we het verschil uit tussen deze twee manieren van leren.

Formele scholing

Met formeel leren wordt bedoeld dat je op een systematische en gestructureerde de manier bezig bent met leren. Vaak wordt hiermee bedoeld binnen een (school)gebouw. Het uiteindelijk doel is om een diploma of certificaat te halen waarop staat dat jij het hele leerproces succesvol hebt afgerond. Dit is meetbaar en kan ook werkelijk gecheckt worden. Formeel leren doe je dus bijna altijd binnen een (erkende) institutie die onderwijs verzorgt. Dit begint al vroeg bij het basisonderwijs, en gaat zo door tot en met de universiteit. Maar niet alleen op school kan je wat leren. Ook tijdens je loopbaan blijf je constant verder leren.

Leraren

Als docent leer je continu van je leerlingen en moet je je vakkennis up-to-date houden, maar daarnaast worden ook veel studiedagen en cursussen georganiseerd. Dit is ook een manier van formele scholing. Soms kun je er een speciaal certificaat voor krijgen, soms ook niet. Hoe dan ook, het geeft wel een goed en voldaan gevoel als je aan zo’n dag of cursus hebt meegedaan.

Marketing consultants

Ook in het bedrijfsleven blijf je constant doorleren. Zo worden er door marketing specialisten vaak interne of externe cursussen gedaan waarbij ook officiële certificaten worden behaald. Hierdoor kunnen zij zichzelf steeds verder specialiseren.

Informele scholing

Informele scholing of informeel leren is ook een manier van leren, alleen dan meestal buiten instituties om. Vaak leren we deze vaardigheden in het dagelijks leven. Denk hierbij aan het leren fietsen, je telefoon gebruiken, tanken. Zonder dit kom je niet ver meer. Daarnaast leer je natuurlijk nog veel meer dingen onbewust en als we zouden kijken naar de verhouding tussen formeel en informeel leren, dan zou informeel leren het grootste aandeel hebben. Ook wordt het verschil tussen formele en informele scholing steeds kleiner en vager. Zo hoef je niet per sé meer naar school toe gaan om iets te leren, maar kan je ook gewoon thuisblijven en je laptop gebruiken. Dit wordt ook wel leren op afstand of digitaal leren genoemd.

Meer informatie over formele scholing kun je vinden op https://stichting-leerkracht.nl/.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *