27 november 2021

Hoe is het kerstpakket ontstaan?

2 min read
Kerstpakketten

Een kerstpakket is een cadeau dat een werkgever aan zijn personeel geeft als blijk van waardering. Ook willen werkgever hier hun personeel een fijne kerst en jaarwisseling mee wensen. Dit is een traditie in Nederland en Engeland. In het Engels noemen ze het een ‘Christmas hamper’. Het is vaak een doos, mand of tas met cadeautjes. De inhoud van een kerstpakket verschilt per jaar en bedrijf. Meestal zitten er luxe levensmiddelen in en een blijvend geschenk. Bovendien zijn er kerstpakketten waarbij de medewerkers zelf hun cadeau uitzoeken. Dit kan een product zijn, dagje weg of een donatie aan een goed doel.

De 19e eeuw

Het kerstpakket komt uit het begin van de 19e eeuw. Toen was het bewaren van voedsel in de lange wintermaanden nog niet zo eenvoudig. In sommige streken was het bij de boerenbevolking de gewoonte om de boer en zijn gezin een fijn kerstfeest te wensen, hierbij boden zij eten en drinken aan. Zo kregen zij bijvoorbeeld chocolademelk, brood, rozijnen of amandelspijs. Het personeel dat bij het boerengezin woonde, mocht op tweede kerstdag naar huis om kerst te vieren met hun familie. Hierbij kregen zij een mand mee met lekkere en nuttige zaken voor de familie. Dit werd gezien als blijk van waardering voor het werk. Dit pakket hebben we dus nog steeds, namelijk het kerstpakket.

Kerstpakketten

Themapakketten

De laatste jaren laten werkgevers hun pakket samenstellen door een extern bedrijf. Dit noem je ook wel de themapakketten. Hier kun je kiezen uit verschillende thema’s en producten. Denk bijvoorbeeld aan een themapakket met Italiaans eten of producten voor kantoor. Hiernaast zijn ook de eigen keuzeconcepten ontstaan. Dit zijn concepten waarbij medewerkers zelf hun kerstpakket mogen uitzoeken. Ook worden goede doelen steeds vaker gekozen als aankoop van het kerstpakket.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *