Kan je online piano leren spelen?

In deze blog beschrijven we of het mogelijk is om online piano te leren spelen. Op YouTube zijn er erg veel filmpjes met uitleg over pianotechniek en hoe stukken gespeeld moeten worden. Synthesia wordt veel gebruikt.  Hierbij vallen de noten naar beneden op de juiste pianotoetsen. Zo kan je zonder noten te leren lezen al een eind komen. Apps als simply piano hebben ook een methode om met een iPad te leren. Wat zijn de voordelen en wat zijn de nadelen?

Het grootste voordeel voor een online methode is dat het geld bespaard. Een pianoleraar kost gemiddeld 40 euro per uur. Als je elke week les hebt is dit per jaar een vrij hoog bedrag. Een ander voordeel is dat piano leren spelen zo rustig begonnen kan worden, stel dat je het piano leren spelen niets vindt dan kan je makkelijker snel stoppen. De piano is echter al wel gekocht. Om een beginner piano te kopen zou een tweedehands piano daarom misschien geschikter zijn.

Aan de andere kant zijn er ook een hoop nadelen aan online pianoles. En voordelen aan een pianoleraar. Een pianoleraar of pianolerares kan motiveren. Juist doordat elke week voorgespeeld moet worden. Ook mis je erg veel basiskennis als je online piano wil leren spelen. Basiskennis omvat de notennamen de maatsoorten en rusten, maar ook de zit en hand houding. Deze zijn erg belangrijk om blessures te voorkomen en vooral om moeilijkere stukken goed te kunnen gaan spelen. Een kwalitatief goede pianokruk kan bij zithouding al helpen. Maar een pianodocent kan op tijd corrigeren wanneer dit nodig is.

Tot slot is uiteindelijk het aller belangrijkste bij piano spelen, niet om een stuk te kúnnen spelen, maar om een stuk móói te kunnen spelen. Dit leer je absoluut niet online. Hierbij gaat het erom om allemaal kleine tips en sturingen in de muziek die bij elkaar heel veel invloed hebben. Dit kan alleen een pianoleraar overbrengen. Conclusie: kies niet voor online pianoles. Bent u op zoek naar een piano om te beginnen met pianoles, klik dan op deze link.

Reacties zijn gesloten.