Shutters: haal het vakantiegevoel in huis

Shutters zijn een bijzonder traditionele vorm van raamdecoratie die je vast herkent van vakanties naar zonnige gebieden. En als je zelf een mooie shutter aanschaft voor je woning, dan haal je dat vakantiegevoel naar Nederland. Shutters blokkeren de zon uitstekend en houden je woning koel in de zomer en warm in de winter. Daarnaast geven ze elk interieur een gezellig en knus gevoel. Overweeg jij dit type zonwering aan te schaffen? Dan lees je hier verder over de mogelijkheden die je hebt.

Wat zijn shutters eigenlijk?

Shutters bestaan uit kaders met daartussen horizontale latjes. Deze latjes kun je kantelen door ze te draaien en zo bepaal je zelf hoeveel zon en licht er binnenkomt. De frames waarin deze latjes zich bevinden worden in het raam bevestigd en dat kan zowel aan de buitenkant als aan de binnenkant van de woning gebeuren. Deze kun je vaak individueel ook open zetten, als een luik, waardoor je de shutters ook helemaal kunt verwijderen bij je raam. Er zijn ook exemplaren die je via een rails bedient en die je dus voor je ramen schuift of verwijderd. Je kunt shutters krijgen in hout en PVC en daarom zijn ze eigenlijk in elke ruimte te gebruiken. Als je van een gezellige, traditionele sfeer houdt, dan is de shutter voor jou een vorm van raamdecoratie om zeker te overwegen.

Hout en PVC: de verschillen

Wat betreft de materialen heb je twee mogelijkheden, namelijk hout en PVC. En er zijn dan wel degelijk verschillen:

  • Kies je voor hout, dan kies je voor een warm en natuurlijk materiaal. Het is in verscheidene kleuren te lakken en heeft een gezellige uitstraling. Een nadeel van hout is dat het vaak duurder is dan PVC en niet in alle ruimtes toe te passen is. Wil je shutters aan de buitenkant van je woning of in de badkamer of keuken, dan blijft PVC in die situaties veel langer goed.
  • De andere optie, PVC, is breder inzetbaar. Omdat het vochtafstotend is en onderhoudsarm is het eigenlijk in elke situatie te gebruiken. Buiten en binnen, in vochtige ruimtes of niet, het is allemaal mogelijk. Goede PVC shutters met een houtnerf lijken exact op echt hout, maar hoeven niet onderhouden te worden, trekken niet krom en rotten niet. Daarnaast is PVC vaak ook goedkoper dan hout.

Een traditioneel uiterlijk

Shutters hebben een erg traditioneel uiterlijk. Ze doen denken aan vakantie, aan gezelligheid en zijn vergelijkbaar met de bekende Hollandse luiken voor de ramen. Ook al zijn er moderne shutters te krijgen, het is meer een vorm van raamdecoratie die in traditionele woningen en landelijke interieurs wordt toegepast. Heb jij je twijfels over de shutter en hoe deze zou staan in jouw interieur? Ga dan naar een showroom of een winkel, spreek met een medewerker en bekijk ze zelf. 

De montage

Ga je naar een winkel om je shutters te kopen, dan is de montage vaak onderdeel van de prijs. Ze kunnen op verschillende manieren worden bevestigd, namelijk in het raam, tegen het raam aan buiten of ze worden via wieltjes of een rails voor het raam geplaatst. Heb je kunststof kozijnen, dan mag je daar niet in boren, dus heb je een andere oplossing nodig. Er worden shutters aangeboden specifiek voor kunststof kozijnen, die je er met een kliksysteem in plaatst en waar dus geen boormachine aan te pas komt.

Ga je naar een webwinkel, dan is de montage vaak je eigen verantwoordelijkheid. Zij geven je duidelijke instructies over hoe je dit moet doen en het wordt je dan zo gemakkelijk mogelijk gemaakt. Dit is ook de reden waarom shutters bij webwinkels voor een aanzienlijk lagere prijs worden aangeboden. Jij meet de ramen op, jij plaatst de bestelling en jij monteert ze, dus dat betekent dat de webwinkel zelf veel minder werk heeft. De lagere prijzen hebben in veel gevallen niet te maken met een slechtere kwaliteit, maar meer met het feit dat webwinkels minder uitgaven hebben en de prijzen dus naar beneden kunnen doen. 

Twijfel je over de montage, dan vraag je een handige vriend of familielid om te helpen. Eventueel neem je een klusjesman aan om de shutters te monteren. Wat ook je keuze, montage kost niet veel tijd en je zal ze snel in gebruik kunnen nemen.

Bestel hier shutters bij Doehetbudget – Dé online expert in raamdecoratie

De voor- en nadelen

Het is altijd verhelderend om de voor- en nadelen van een situatie op een rijtje te zetten. Aan de hand daarvan bepaal je of shutters voor jou de beste optie zijn.

Voordelen:

  • Met een shutter voor je ramen blokkeer je veel licht en zon. Ze zijn dus ideaal voor gebruik in de slaapkamer en in de zomer, om je woning koel te houden.
  • Door de lamellen te openen en te sluiten bepaal je zelf hoeveel licht en zon er binnenkomt.
  • Met shutters heb je ook controle over hoeveel men naar binnen kan kijken. Je privacy wordt er aanzienlijk door verbeterd.
  • Een shutter is traditioneel, gezellig en heeft uitstraling. Ze passen daardoor erg goed in traditionele-, klassieke- en landelijke interieurs.

Nadelen:

  • Je kunt een shutter niet open en dicht doen zoals jaloezieën. De enige opties die je hebt is om de lamellen te kantelen of om ze volledig open te klappen.
  • Dat betekent dat je altijd een bepaald percentage van je uitzicht verliest als je de shutters in gebruik hebt.
  • Shutters zijn mogelijk minder geschikt voor de modernere interieurs, alhoewel uiteraard alles mogelijk is en je niet voor een houten of een houtlook shutter hoeft te kiezen.
  • Shutters zijn vergeleken met andere soorten raamdecoratie aan de dure kant.

Kies je wel of niet voor de shutter?

Een shutter is een vorm van raamdecoratie waarvan je moet houden en die moet passen bij je woning en je interieur. De keuze voor een shutter is dan ook volledig aan jou. Houd je van het knusse gevoel dat ze geven en de bescherming van de zon en het licht, dan is het een ideale optie. Kies je liever voor een wat veelzijdigere vorm van zonwering, waar je meer mee kunt, dan zijn er voldoende andere mogelijkheden om uit te kiezen.

Reacties zijn gesloten.