27 november 2021

Voor jezelf beginnen naast een baan – zo doe je dat

2 min read

Wil je voor jezelf beginnen naast een baan, dan ga je een onzekere en drukke periode tegemoet. Je hebt je verantwoordelijkheden bij je huidige werkgever en tegelijkertijd wil je van je eigen bedrijf een succes maken. Je zult tijd te kort komen en je afvragen hoe je dat alles zo goed mogelijk kunt combineren. Maar je hebt je vaste inkomen nog wel hard nodig. Voor jezelf beginnen naast een baan wordt ook wel deeltijd zzp of hybride ondernemerschap genoemd. De onderstaande informatie helpt je om hier een succes van te maken.

Voor jezelf beginnen naast een baan begint bij je werkgever

Lees je arbeidsovereenkomst, je personeelsreglement of je cao goed door, want als het goed is staat daar duidelijk in vermeld of je van je huidige werkgever voor jezelf mag beginnen terwijl je nog voor hen werkt. Als dit is toegestaan, dan worden er ook de voorwaarden in vernoemd waaraan je dan moet voldoen. Het is altijd het beste om van het begin af aan open te zijn over je plannen en je werkgever te vertellen wat je wilt doen en waarom het je werk niet zal beïnvloeden. Je werkgever zal veel eerder instemmen als je hem een duidelijk plaatje schets van hoe je het wilt invullen.

Maak duidelijke grenzen

Als je voor jezelf gaat beginnen naast een baan dan is het heel gemakkelijk om 24 uur per dag met werk bezig te zijn. Je werkgever verwacht dat je je 100% inzet en tegelijkertijd ben je super gedreven om van je bedrijf een succes te maken. Daarom is het erg belangrijk dat je voor jezelf grenzen stelt. Je besteedt niet meer dan een x aantal uren aan je eigen bedrijf en neemt ook wat tijd voor jezelf, je partner en je gezin. Je kans van slagen is veel groter als het leuk en ook doenbaar blijft.

Je vaste baan is je inkomen

Vooral in het begin is het belangrijk om je te realiseren dat je vaste baan nog steeds je brood betaalt. Deze zou dus voorrang moeten krijgen tot je bedrijf geld op gaat leveren. Als jij in een situatie verkeert waarin jij in financiële problemen komt als je je baan verliest, dan zal je nieuwe bedrijf het daarna ook niet redden. Ga je voor jezelf beginnen naast een baan, dan is het dus belangrijk dat je realistisch bent en dat je de juiste prioriteiten stelt.

Probeer geleidelijk over te stappen

In de beste situatie wanneer je voor jezelf gaat beginnen naast een baan is dat je eigen bedrijf geleidelijk succesvol wordt en dat je op die manier dus op een natuurlijke manier je baan kunt verlaten. Dat doe je door goed te plannen en beide posities een tijdje succesvol te combineren. Is het eenmaal zover dat je je ontslag in kunt dienen, dan houd je daar en goede relatie met je baas aan over. Je weet tegelijkertijd ook zeker dat je financiële situatie niet op het spel wordt gezet.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *