Voorkom oplichting in je bedrijf

Of je nu een startend ondernemer bent of al ervaren in het vak, je zult een keer te maken krijgen met oplichters. Veel bekende oplichterstrucs richten zich op een groep consumenten of een individu, maar waan je als bedrijf niet veilig. Om je een idee te geven waar je voor uit moet kijken beschrijven we hieronder de meest voorkomende bedrijfsscams. Wil je zeker weten dat je contracten en overeenkomsten in de haak zijn? Check het bij bijvoorbeeld deze gespecialiseerde jurist in Zwolle. Want voorkomen is natuurlijk beter dan genezen.

Onzin facturen

Laten we beginnen met de meest simpele oplichting waar je bedrijf mee te maken kan krijgen. Je ontvang een factuur, zonder dat je ooit contact hebt gehad met het bedrijf dat de factuur stuurt. Deze oplichter kan een factuur sturen voor zeer uiteenlopende dingen. Het kan gaan om een publicatie die nooit is gedaan, goederen die niet zijn ontvangen of een andere verzonnen dienst. Het is verrassend hoe veel mensen de factuur gewoon betalen zonder door te vragen, vooral als het gaat om een relatief klein bedrag.

Valse investeringen

Ook de doorgewinterde ondernemer kan benaderd worden door een oplichter. Juist de mensen die een succesvolle zaak runnen worden benaderd om investeringen te doen. Oplichters gokken erop bij het benaderen van deze mensen dat ze een hoog inkomen hebben en een hoop stilstaand geld aan de kant wat ze kunnen investeren. Het slachtoffer van dit soort oplichting wordt er vaak van overtuigd om te investeren in aandelen die veelbelovend lijken maar waarvan de risico’s worden verbloemd. Maar het komt ook voor dat de ‘investering’ helemaal niet bestaat.

Onnodige hulp

Het kan vervelend zijn om al het papierwerk voor een onderneming te doen. Je moet vergunningen aanvragen, gegevens aangeven of een instantie telefonisch bereiken. In 99% van de gevallen is het het makkelijkst en goedkoopst om direct contact te zoeken met de nodige instantie. Maar er zijn bedrijven die mensen proberen op te lichten door voor dit contact geld te vragen. Dit doen ze door dit openlijk als dienst aan te bieden, maar ook door websites op te zetten die erg lijken op de site van de instantie in kwestie, waar ze geld vragen voor het bijvoorbeeld aanvragen doen van vergunningen (die gratis zijn).

Weet je niet 100% zeker of je te maken hebt met een oplichter? Check het tot je het zeker weet!

Reacties zijn gesloten.