27 november 2021

Wat gebeurt er tijdens een STCW training?

2 min read

Als je op een zeevarend schip werkt, kom je in aanraking met de gevaren van de zee. Je hebt bijvoorbeeld te maken met hoge golven en daarnaast ben je ook nog eens ver verwijderd van de bewoonde wereld. Maar er kunnen natuurlijk calamiteiten gebeuren op het schip zelf, zoals brand en verwondingen. Dan is het belangrijk dat iedereen weet wat-ie moet doen. Hiervoor is de STCW cursus in het leven geroepen. Wat het inhoudt en wat je moet doen, lees je in onderstaande blog!

Wat betekent STCW?

STCW staat voor Standards of Training, Certification and Watchkeeping for Seafarers. Dit is een internationaal verdrag waarin de normen standaarden van de opleiding, diplomering en wachtdienst van zeevarenden aan moet voldoen. Voordat dit werd opgericht, hadden landen hun eigen normen en regels. Dit werd gestroomlijnd zodat alle werknemers op schepen dezelfde kennis hadden en nog steeds hebben.

Wat leer je tijdens zo’n cursus?

Ten eerste leer je wat je moet doen in noodsituaties. Tijdens deze basistraining leer je veel basiskennis-, begrippen- en vaardigheden die je in veel situaties kunt toepassen. Meestal is een STCW cursus ook verplicht voordat je werkzaamheden mag verrichten op een schip. Zo leer je er bijvoorbeeld:

  • Om goed en duidelijk te communiceren. In het geval van nood is het belangrijk dat je rustig blijft en dat je duidelijk kunt maken wat er aan de hand is.
  • Om het schip veilig te verlaten in het geval van een evacuatie. Gelukkig komt dit niet vaak voor, maar schipbreuk kan altijd. Daarom is het goed om te weten wat je dan moet doen zodat dit veilig gebeurt.
  • Om branden te blussen en te bestrijden. Veel mensen hebben hier geen ervaring mee, dus daarom is het goed om dit geoefend te hebben zodat je dit effectief kunt doen.
  • Om zorgvuldig om te gaan met het zeemilieu. Ook op zee moet er voorzichtig omgegaan worden met afval en andere mogelijke vervuilende producten.

Er valt natuurlijk nog veel meer te leren. Klik hier om meer te weten over de STCW cursus!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *