Wat is beter, een gashaard of een houthaard?

Open haard aan, warme drank erbij, dekentje, wie vindt dat nou niet fijn? Wanneer het iets kouder is in huis, wordt het al snel een aangename gedachte om een haard te hebben. Een haard voegt niet alleen sfeer toe aan een kamer, maar ook warmte. Afhankelijk van je prioriteiten, kun je kiezen uit verschillende soorten haarden. Gashaarden bijvoorbeeld produceren veel efficiënter warmte in vergelijking met een houthaard. Lees verder om erachter te komen wat voor haard voor jou de beste keuze is.

Installatie van gashaard en houthaard

De voor- en nadelen van haarden begint al bij de installatie. Wil jij heel graag een open haard met hout? Dan zit je tegen een meer uitgebreide installatie aan te kijken dan met een gashaard. Een houthaard heeft namelijk een schoorsteen nodig. Een gashaard heeft alleen een ventilatiepijp nodig. Deze vereist veel minder moeite voor installatie en minder ruimte. Wel moet je voor zowel gashaarden als houthaarden de installatie laten doen door een professional. Probeer je het toch zelf zonder de nodige kennis, dan riskeer je brandgevaar.

Gashaarden zijn efficiënter

Wil je een haard om het huis te verwarmen, dan is het eigenlijk altijd een slimmere keus om een gashaard te verkiezen boven een houthaard. Gashaarden en houthaarden verliezen beide warmte door de luchtafvoer, maar de gemiddelde houthaard verliest meer warmte. Warmte die je waarschijnlijk liever in huis had gehouden. Een gashaard verliest minder warmte aan de luchtafvoer en verwarmt je huis daardoor efficiënter. Er bestaan ook gashaarden zonder luchtafvoerpijp naar buiten, waardoor alle warmte in huis blijft.

Vervuiling van gashaard en houthaard

Gashaarden hebben een veel schonere verbranding en zorgen dus voor minder luchtvervuiling. Door deze schone verbranding heb je ook geen as of roet in de schoorsteen met een gashaard. De afvoerpijp van de gashaard zal ook af en toe schoongemaakt moeten worden, maar de schoorsteen van een houthaard vereist meer onderhoud. Een slecht onderhouden schoorsteen van een houthaard kan zorgen voor schoorsteenbranden. Houdt dus bij aanschaf rekening met het onderhoud!

Het is jouw eigen afweging of je gaat voor alleen de sfeer van de haard, of liever een minder vervuilende en efficiëntere haard wilt. Zowel bij een gashaard als een houthaard heb je een vuurtje in huis om bij te zitten en naar te kijken, maar bij de houthaard heb je wel de sfeer van dat knisperende hout. Is de warmte belangrijker, kies dan een gashaard.

Reacties zijn gesloten.