Wat maakt een goed schoolplein

Buitenspelen op school is zoveel meer dan een kans om even buiten rond te rennen. Het is niet alleen goed voor de intellectuele ontwikkeling, maar ook de sociale, fysieke en emotionele. Vroeger gingen kinderen ook veel naar buiten buiten schooltijd. Nu zijn ze buiten schooltijden lang niet zo veel meer buiten te vinden als vroeger. Dat betekent dat de tijd die ze buiten komen op school, des te belangrijker is. Gelukkig zijn er bedrijven als Van Ee Speel om scholen te helpen met het verbeteren van schoolpleinen.Maar wat maakt dan een goed schoolplein?

Beweging en uitdaging buiten bevordert leren binnen

Het speelplein is natuurlijk een plek waar kinderen fysiek bezig kunnen zijn. Dat ligt voor de hand. Maar de mogelijkheden moeten ook uitdagend zijn. Afhankelijk van de leeftijd van de kinderen, kunnen verschillende klimapparaten hiervoor zorgen. Het schoolplein zou voor meerdere leeftijden mogelijkheden moeten bieden die uitdagen om te blijven bewegen. Voldoende fysieke beweging zorgt er bovendien voor dat kinderen het beter doen in het klaslokaal.

Spelletjes en puzzels op het schoolplein

Markeringen op de grond voor traditionele spellen is een makkelijke manier om leerlingen te stimuleren sporten te beoefenen als voetbal, basketbal en nog veel meer. Daarnaast kun je met markeringen op de grond kinderen ook uitdagen om te puzzelen en meer te ontdekken. Denk bijvoorbeeld aan een doolhof. Doordat dit een puzzel is waarbij ook gelopen moet worden, is dit erg goed voor de ontwikkeling. Raadsels en puzzels in een schoolplein verwerken is moeilijker, maar er zijn zeker mogelijkheden.

Schoolplein met veel groen

Een manier om de nieuwsgierigheid van kinderen aan te wakkeren is om ze te laten spelen in de natuur. Scholen staan echter natuurlijk niet midden in de natuur. Maar je kan natuur wel naar het schoolplein brengen. Hierdoor zorg je dat kinderen leren over de natuur en hier waardering voor krijgen. Natuurlijke elementen naar het schoolplein brengen is makkelijker dan je denkt. Een plek om met water en zand te spelen, of tuin-achtig gedeelte op het speelplein kan een geweldig manier zijn voor kinderen om te leren en de natuur te ontdekken.

Een schoolplein moet uiteindelijk bestaan uit verschillende elementen, die kinderen op verschillende manieren uitdagen en laten ontdekken. Een groot deel van de ontwikkeling gebeurt immers op het schoolplein. Heb jij hier nog toevoegingen aan? Laat het ons weten.

Reacties zijn gesloten.