27 november 2021

Wat moet je doen bij een verslaving?

2 min read

Een verslaving hebben aan enkele vorm van drugs of alcohol of andere verdovende middelen is iets waar je zeker op moet letten. Deze verslaving kan meerdere dingen verwoesten. In dit artikel bespreken we welke diverse stappen je eventueel zou kunnen doorlopen om een (opkomende) verslaving tegen te werken. Wij hopen hiermee onze lezers te informeren en bewust te maken van het gevaar van zo’n verslaving.

Type verslaving

Je kunt voor verschillende dingen verslaafd zijn. De ene is verslaafd aan zijn favoriete snoepje, terwijl de andere een coke verslaving heeft bijvoorbeeld. In beide gevallen spreken we van diverse verslavingen, gezien de ene verslaving nog onschuldig is, terwijl de andere verslaving fataal kan aflopen.

Psychologie kent drie vormen van verslavingen. De type verslaving wordt bepaald op basis van diverse constateringen o.b.v. het beantwoorden van 11 vragen. Als de persoon aan twee of drie criteria voldoet, dan kamt hij/zij met een milde verslaving.

Als de persoon aan vier of vijf criteria voldoet, dan is er sprake van gematigde verslaving. Is er sprake van zes of meer, dan wordt er gesproken over een ernstige stoornis.

Welke criteria zijn er?

In de theorie wordt er over 11 criteria besproken, maar in dit artikel bespreken we de meestvoorkomende vier criteria.

Deze criteria zijn:

  • Vaker en in grotere hoeveelheden gebruiken dan je van plan was.
  • Door gebruik opgeven of sterk verminderen van hobby’s, sociale activiteiten of werk.
  • Sterk verlangen om te gebruiken.
  • Door gebruik tekortschieten op het werk, school of thuis.

Wat kun je hier tegenaan doen?

Als je voelt dat je richting de verslaving kant op gaat, of als anderen de diagnose hebben vastgesteld, dan kun je professionele hulp vragen. Je hoeft je nergens voor te schamen, want de specialisten zijn zodanig opgeleid, dat ze precies weten hoe ze jou kunnen behandelen.

Daarnaast zijn de specialisten in dienst om jou te helpen om tegen je verslaving de meester te kunnen zijn. Connection SGGZ is de partij waar je terecht kunt met o.a. verslavingsproblemen!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *