Welke verzekeringen zijn handig en welke moet je hebben?

Verzekeringen zijn er niet voor niks. Het kan je zomaar gebeuren dat je je auto in de prak rijdt, een kaarsje ineens heel je huis afbrandt of je door een val met de fiets met je tanden op de stoep beland. Kijk eens bij Veldhuis Advies als je nog op zoek bent naar een verzekering in regio Apeldoorn. Het hele idee van een verzekering is dat je jezelf ervan verzekerd dat je de kosten kan betalen, mocht zoiets naars je overkomen. Sluit je een verzekering af nadat het ongeluk is gebeurd, dan ben je te laat. Daarom zijn sommige verzekeringen in Nederland verplicht. Welke zijn dat, en welke zijn gewoon handig om te hebben?

Moet: zorgverzekering

In Nederland ben je verplicht om een zorgverzekering te hebben als je 18 jaar of ouder bent, hier woont en werkt of een Nederlandse uitkering ontvangt. Ben je jonger dan 18 jaar, dan ben je meeverzekerd met je ouders. Dat betekent niet dat altijd al je zorgkosten worden betaald door de verzekering. Je betaalt altijd eerst het eigen risico-bedrag dat je zelf hebt gekozen. Daarnaast dekt de basiszorgverzekering bijvoorbeeld niet standaard je tandarts bezoek. Daarvoor kan je je aanvullend verzekeren. Lees daarom altijd goed welke zorgkosten wel en niet zijn verzekerd. Heb je helemaal geen zorgverzekering, dan krijg je daarvoor een boete.

Moet: autoverzekeringen

Rijdt je in de auto, op de motor of een ander vervoermiddel met een motor? Dan moet je een WA-verzekering voor je voertuig hebben. Deze verzekering dekt de schade die je veroorzaakt bij een ander als je brokken maakt. Heb je geen WA-verzekering voor bijvoorbeeld je auto en veroorzaak je ongeluk met een ander persoon, dan is de kans groot dat je de kosten van de ander niet kan dekken. Het risico van bijvoorbeeld autorijden is vrij groot en de kosten kunnen erg hoog oplopen, daarom is het niet heel gek dat deze verzekering verplicht is.

Mag: wettelijke aansprakelijkheidsverzekering en meer

De rest van de verzekeringen zijn niet bij wet verplicht. Al klinkt dat met de Wettelijke Aansprakelijkheidsverzekering wel zo. Deze verzekering dekt schade die jij zonder opzet veroorzaakt bij een ander. Stel dat je iemands gloednieuwe camera per ongeluk laat vallen – dat kan duur uitvallen. Niet onverstandig om af te sluiten dus, maar niet verplicht. Natuurlijk dekt deze verzekering niet de dingen die je WA-verzekering voor de auto al dekt. Zie je door de bomen het bos niet meer? Ga dan naar een financieel adviseur zoals Veldhuis Advies.

Reacties zijn gesloten.