27 november 2021

Word de beste voorzitter met deze tips

2 min read

Je zocht zaalverhuur in Utrecht en hebt eindelijk een goede plek gevonden om je vergadering te houden. Waarom vergaderen we? Om duidelijkheid te creëren natuurlijk! Maar waarom duren vergaderingen dan altijd zo lang en voelt het alsof er geen vooruitgang wordt geboekt? Dit kan vele oorzaken hebben. Als voorzitter heb je de verantwoordelijkheid dat alles goed verloopt. Hoe kun jij als voorzitter je vergaderingen verbeteren?

Weet waar je aan begint

Als voorzitter kijkt de rest naar jou voor leiding tijdens een vergadering. Maar, als je niet weet waarom iedereen precies bij elkaar bent gekomen, heeft iedereen het gevoel dat ze voor niks zijn op komen dagen. Heb je het wel allemaal op een rijtje? Dit is ontzettend belangrijk tijdens een vergadering als je wil dat alles efficiënt en op rolletjes loopt. Wees ook bereid op eventuele vragen tijdens en na een vergadering over het besproken onderwerp. Op deze manier kom je deskundig en betrouwbaar over.

Straal zelfvertrouwen uit

Niet alleen moet je met je woorden je zelfvertrouwen laten zien, maar non verbale communicatie is ook van belang. Misschien zelfs belangrijker. Kleed je netjes. Met een simpel t-shirtje en een spijkerbroek red je het echt niet. Daar komt Mark Zuckerberg misschien wel mee weg, maar jij moet je gewoon aan de etiquette houden als je zelfverzekerdheid uit wil stralen. Je houding is ook belangrijk. Met armen over elkaar, je hoofd omlaag en met van alles lopen spelen terwijl je iets aan het vertellen bent geeft geen goede boodschap aan je publiek. Ben je wel te vertrouwen?

Wees assertief, maar sla niet door

Laat de anderen weten dat jij de voorzitter van de vergadering bent. Je wilt natuurlijk niet dat ze over je heen gaan lopen. Maar laat het je niet te veel naar je hoofd stijgen. Een vergadering is ook bedoeld om ideeën uit te wisselen en oplossingen te vinden voor problemen. Dat gebeurt niet als je niemand aan het woord laat of naar niemand wil luisteren. Dram dus niet te veel door en wees niet te dominant. Op die manier zal niemand zijn steentje bijdragen en kom je met lege handen uit de vergadering. En daar heeft niemand profijt van.

Als voorzitter heb je een essentiële rol tijdens een vergadering. Voor een succesvolle vergadering is het dus van groot belang dat je deze rol en de mensen om je heen serieus neemt. Ben jij er klaar voor om de leiding te pakken?